Tip Efekt lupa
 

Červené víno - ESPORÃO - Colheita 2021

 
  • Objem: 0,75l
  • Obsah alkoholu: 14%
  • Chuť a vůně: elegantní hedvábná chuť,  květinové tóny a chuť po ostružinách, borůvkách, švestkách černém rybízu, šťavnatá chuť zralého ovoce a pikantní kořeněná dochuť
  • Barva: intenzivně rubínově červená
  • Ideální konzumace: 16-18°C,  k červenému masu, pečenému hovězímu a grilovanému masu.
  • Odrůdy hroznů: Touriga Nacional, Touriga Franca, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet
  • Ročník: 2021

Toto jedinečné víno, které získalo certifikaci organického zemědělství, vzniklo kombinací modrých odrůd, které se pěstují v jižním portugalském regionu Alentejo.  Toto víno zrálo 6 měsíců v betonových tancích a 4 měsíce v láhvi.

Dostupnost Skladem
450 Kč
   
Kód produktu 121
Značka HERDADE DO ESPORÃO
Webová stránka značky esporao.com/pt-pt/sobre/h...
Kategorie Červená vína
 

O VINAŘSTVÍ

Herdade do Esporão

Motto: Vyrobit ty nejlepší produkty z přírody, zodpovědně a inspirativně.
Příroda nás inspiruje a pomáhá nám zlepšovat se. Přírodu respektujeme a ochraňujeme s vidinou lepší budoucnosti. Věříme, že firmy by měly sloužit společnosti, ne naopak. Vždy pracujeme zodpovědně, tato zodpovědnost není abstraktní ani kolektivní, ale začíná u každého z nás. Naučili jsme se, že pokrok závisí na naší zkušenosti, víře v to, co děláme a když do naší práce vložíme srdce a duši. Snažíme se vytvářet jedinečné produkty a zážitky, které pomáhají zlepšovat kvalitu života.
Nejdřív pracujeme lépe, potom více.

HISTORIE HERDADE DO ESPORÃO

Historie Herdade do Esporão sahá do dávné minulosti, hranice pozemku byly vymezeny již v polovině 13.stol. a zůstaly téměř v nezměněné podobě do teď. V průběhu let se zde vystřídalo mnoho majitelů, ale od roku 1973 vlastní vinařství současní majitelé José Roquette a Joaquim Bandeira. Vinařství vzkvétá natolik, že dnes vyváží svá vína a olivové oleje do 50-ti zemí světa. Na pozemku Herdade do Esporão se nachází několik historických objektů, z nichž nejcharakterističtější je bílá věž z 15.stol., která vyjadřovala postavení ve společnosti a vojenskou sílu. Když se v roce 1996 rozhodlo o vysázení nových vinohradů v oblasti Herdade dos Perdigões, která patří k Esporão, byly objeveny památky z neolitické společnosti staré 5500 let. Výsadba vinohradů byla pozastavena a vznikl důležitý archeologický komplex, který se rozkládá na 16-ti hektarech a který byl vybudován a obýván různými komunitami již mezi lety 3500 – 2000 před Kristem. Jedná se o jedinečný soukromý projekt, protože za archeologický výzkum, vykopávky a ochranu a šíření dědictví zodpovídá Herdade do Esporão. Archeologický komplex se stal národní památkou.

escavacoes Torre1 complexo-arqueologico-300x200 

OLIVOVÝ OLEJ

Dobrý olivový olej je čerstvý olej vyrobený s pečlivostí ze zdravých oliv. To, co určuje jeho kvalitu je aroma a chuť, které vychází z půdy, přírody a poctivé lidské práce. Olivový olej je symbolem středomořské kuchyně, jedná se o jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších přírodních tuků. Esporão začalo svýrobou olivového oleje v roce 1997. Dnes má 80 hektarů olivových hájů, které jsou vysázeny do přechodné oblasti mezi vinice a les tak, aby měly co nejmenší dopad na ekosystém a vodní zdroje. Důraz se klade na excelentní kvalitu, proto se oleje vyrábí výhradně z portugalských oliv z vyznačené oblasti Moura. Olivy rostou na půdě, která je bez pesticidů a herbicidů a tvoří přirozené prostředí pro široké spektrum další fauny a flóry. Kolem olivovníků roste máta, rozmarýn a citrusy, jsou domovem pro včely, motýly, ptáky a různé ještěrky a hady, kteří pomáhají kontrolovat hlodavce. V noci je často navštěvují netopýři a sovy. To vše napomáhá udržet olivovníky zdravé a v rovnováze.

 Esporao azeite sustentavel-03-foto Bio olej

„Cílem je vytvořit ty nejlepší olivové oleje z toho, co nám příroda dává a přitom ji vždy respektovat.“ Herdade do Esporão má více než 20 let zkušeností a znalostí ve výrobě olivových olejů. Kvalita je na prvním místě a začíná již u sběru oliv a jejich rychlém převezení ke zpracování v malých bedýnkách, aby se předešlo jejich poškození. Jakmile jsou olivy ve vinařství, začíná jejich selekce a třídění podle druhů, kvality a původu. Dále se olivy váží, umývají a poté opatrně lisují, dává se pozor, aby se olivy nedostaly do kontaktu se vzduchem a zabránilo se tak oxidaci. Proces lisování probíhá za nízké teploty, maximálně 27 ºC, aby se zabezpečilo zachování chuti a aroma. Poté se rychle extrahuje olej, který se uchovává ve velkých nádržích o velikosti 22 -55 tis litrů, kde čeká na lahvování.

campanha-2016  oliveira-800x450_small  recepcao-azeitona

ALENTEJO

Olivovníky se v Portugalsku pěstují převážně v jižním portugalském regionu Alentejo, který se pyšní mimořádnými podmínkami pro zemědělství. Je to největší portugalsky region, který zabírá téměr 1/3 země a byldůležitou zemědělskou oblastí již za Římanů, kteří zde pěstovali obilí,vybudovali zavlažovací systém i rozlehlé zemědělské usedlosti. Alentejo si můžete představit jako nekonečné roviny a nížiny, kde se výborně daří korkovým dubům, olivám a vínu. Je to způsobeno výjimečnými klimatickými podmínkami - jsou tu extrémně suchá a teplá léta, kde teploty přes den dosahují až 40° C (Ne nadarmo se Alentejo pokládá za nejteplejší a nejsušší oblast Portugalska) a také chudá a velmi rozličná půda (žula, břidlice, vápenec). Tento kraj je jen řídce osídlen, žije zde asi desetina obyvatel země. Většina místních se tu věnuje zemědělství nebo turistickému ruchu, přestože turistů tu není tolik jako jinde v Portugalsku. A možná právě proto mám já osobně pro Alentejo zvláštní slabost. Je tu klid až taková příjemná ospalost horkého jihu, vynikající poctivé jídlo, kterého je vždy mnohem více než jste schopni sníst, k tomu fantastická hutná vína plná slunce, všude dobří pohostinní hrdílidé se srdcem na dlani kdykoli ochotni pomoci, široko daleko jen vinice, korkové duby a olivové háje, historická města, která založili už Římané, středověké opevněné hrady a vesnice na hranici se Španělskem a v neposlední řadě megality, mramorové doly – bílé zlato Alenteja a dechberoucí Alqueva, největší uměle vytvořená vodní nádrž v Evropě, která je zdrojem vody pro zavlažování pro celé Alentejo.

                            TT v Esporao 1    E_Mapa_Alentejo

Naše olivové oleje pochází z Herdade do Esporão, které má v Alenteju téměr 692 hektarů vinic a olivových hájů, kde se organickými metodami pěstuje na 40 odrůd hroznů a 4 typy oliv.

DOC ALENTEJO

(Denominação de Origem Controlada) je nejvyšší portugalská klasifikace označení původu a rozděluje se v Alenteju na 8 sub-regionů s dlouhou tradicí produkce vína: Borba, Évora, Granja-Amareleja, Moura, Portalegre, Redondo, Reguengos a Vidigueira. Herdade do Esporão se nachází v sub-regionu Reguengos de Monsaraz, který zajišťuje plná, elegantní a svůdná vína díky své kamenité půdě a drsnému klima.

Objem 0,75l
Obsah alkoholu 14%
Teplota konzumace 16-18°C
Odrůdy hroznů Touriga Nacional, Touriga Franca, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet
Ročník 2021
Značka Alentejo / Herdade do Esporão

 

Motto: Vyrobit ty nejlepší produkty z přírody, zodpovědně a inspirativně.

Příroda nás inspiruje a pomáhá nám zlepšovat se. Přírodu respektujeme a ochraňujeme s vidinou lepší budoucnosti. Věříme, že firmy by měly sloužit společnosti, ne naopak. Vždy pracujeme zodpovědně, tato zodpovědnost není abstraktní ani kolektivní, ale začíná u každého z nás. Naučili jsme se, že pokrok závisí na naší zkušenosti, víře v to, co děláme a když do naší práce vložíme srdce a duši. Snažíme se vytvářet jedinečné produkty a zážitky, které pomáhají zlepšovat kvalitu života. Nejdřív pracujeme lépe, potom více.

Tým Herdade do Esporão

 HISTORIE HERDADE DO ESPORÃO

Historie Herdade do Esporão sahá do dávné minulosti, hranice pozemku byly vymezeny již v polovině 13.stol. a zůstaly téměř v nezměněné podobě do teď. V průběhu let se zde vystřídalo mnoho majitelů, ale od roku 1973 vlastní vinařství současní majitelé José Roquette a Joaquim Bandeira. Vinařství vzkvétá natolik, že dnes vyváží svá vína a olivové oleje do 50-ti zemí světa. Na pozemku Herdade do Esporão se nachází několik historických objektů, z nichž nejcharakterističtější je bílá věž z 15.stol., která vyjadřovala postavení ve společnosti a vojenskou sílu. Když se v roce 1996 rozhodlo o vysázení nových vinohradů v oblasti Herdade dos Perdigões, která patří k Esporão, byly objeveny památky z neolitické společnosti staré 5500 let. Výsadba vinohradů byla pozastavena a vznikl důležitý archeologický komplex, který se rozkládá na 16-ti hektarech a který byl vybudován a obýván různými komunitami již mezi lety 3500 – 2000 před Kristem. Jedná se o jedinečný soukromý projekt, protože za archeologický výzkum, vykopávky a ochranu a šíření dědictví zodpovídá Herdade do Esporão. Archeologický komplex se stal národní památkou.

escavacoes Torre1 complexo-arqueologico-300x200 

OLIVOVÝ OLEJ V ESPORAO

Dobrý olivový olej je čerstvý olej vyrobený s pečlivostí ze zdravých oliv. To, co určuje jeho kvalitu je aroma a chuť, které vychází z půdy, přírody a poctivé lidské práce. Olivový olej je symbolem středomořské kuchyně, jedná se o jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších přírodních tuků. Esporão začalo svýrobou olivového oleje v roce 1997. Dnes má 80 hektarů olivových hájů, které jsou vysázeny do přechodné oblasti mezi vinice a les tak, aby měly co nejmenší dopad na ekosystém a vodní zdroje. Důraz se klade na excelentní kvalitu, proto se oleje vyrábí výhradně z portugalských oliv z vyznačené oblasti Moura. Olivy rostou na půdě, která je bez pesticidů a herbicidů a tvoří přirozené prostředí pro široké spektrum další fauny a flóry. Kolem olivovníků roste máta, rozmarýn a citrusy, jsou domovem pro včely, motýly, ptáky a různé ještěrky a hady, kteří pomáhají kontrolovat hlodavce. V noci je často navštěvují netopýři a sovy. To vše napomáhá udržet olivovníky zdravé a v rovnováze.

 Esporao azeite sustentavel-03-foto 

VÝROBA OLIVOVÉHO OLEJE

„Cílem je vytvořit ty nejlepší olivové oleje z toho, co nám příroda dává a přitom ji vždy respektovat.“ Herdade do Esporão má více než 20 let zkušeností a znalostí ve výrobě olivových olejů. Kvalita je na prvním místě a začíná již u sběru oliv a jejich rychlém převezení ke zpracování v malých bedýnkách, aby se předešlo jejich poškození. Jakmile jsou olivy ve vinařství, začíná jejich selekce a třídění podle druhů, kvality a původu. Dále se olivy váží, umývají a poté opatrně lisují, dává se pozor, aby se olivy nedostaly do kontaktu se vzduchem a zabránilo se tak oxidaci. Proces lisování probíhá za nízké teploty, maximálně 27 ºC, aby se zabezpečilo
zachování chuti a aroma. Poté se rychle extrahuje olej, který se uchovává ve velkých nádržích o velikosti 22 -55 tis litrů, kde čeká na lahvování.

campanha-2016  oliveira-800x450_small  recepcao-azeitona

ALENTEJO

Olivovníky se v Portugalsku pěstují převážně v jižním portugalském regionu Alentejo, který se pyšní mimořádnými podmínkami pro zemědělství. Je to největší portugalsky region, který zabírá téměr 1/3 země a byldůležitou zemědělskou oblastí již za Římanů, kteří zde pěstovali obilí,vybudovali zavlažovací systém i rozlehlé zemědělské usedlosti. Alentejo si můžete představit jako nekonečné roviny a nížiny, kde se výborně daří korkovým dubům, olivám a vínu. Je to způsobeno výjimečnými klimatickými podmínkami - jsou tu extrémně suchá a teplá léta, kde teploty přes den dosahují až 40° C (Ne nadarmo se Alentejo pokládá za nejteplejší a nejsušší oblast Portugalska) a také chudá a velmi rozličná půda (žula, břidlice, vápenec). Tento kraj je jen řídce osídlen, žije zde asi desetina obyvatel země. Většina místních se tu věnuje zemědělství nebo turistickému ruchu, přestože turistů tu není tolik jako jinde v Portugalsku. A možná právě proto mám já osobně pro Alentejo zvláštní slabost. Je tu klid až taková příjemná ospalost horkého jihu, vynikající poctivé jídlo, kterého je vždy mnohem více než jste schopni sníst, k tomu fantastická hutná vína plná slunce, všude dobří pohostinní hrdílidé se srdcem na dlani kdykoli ochotni pomoci, široko daleko jen vinice, korkové duby a olivové háje, historická města, která založili už Římané, středověké opevněné hrady a vesnice na hranici se Španělskem a v neposlední řadě megality, mramorové doly – bílé zlato Alenteja a dechberoucí Alqueva, největší uměle vytvořená vodní nádrž v Evropě, která je zdrojem vody pro zavlažování pro celé Alentejo.

                            TT v Esporao 1    E_Mapa_Alentejo

Naše olivové oleje pochází z Herdade do Esporão, které má v Alenteju téměr 692 hektarů vinic a olivových hájů, kde se organickými metodami pěstuje na 40 odrůd hroznů a 4 typy oliv.

DOC ALENTEJO

(Denominação de Origem Controlada) je nejvyšší portugalská klasifikace označení původu a rozděluje se v Alenteju na 8 sub-regionů s dlouhou tradicí produkce vína: Borba, Évora, Granja-Amareleja, Moura, Portalegre, Redondo, Reguengos a Vidigueira. Herdade do Esporão se nachází v sub-regionu Reguengos de Monsaraz, který zajišťuje plná, elegantní a svůdná vína díky své kamenité půdě a drsnému klima.