Dárková krabička SOLNÝ KVĚT original+ochucený 3 ks

 

Dárková krabička obsahuje tři druhy solného květu, jeden original a dva s příchutí.

Na výběr máte z dárkové krabičky se zajíčkem nebo srdíčkem, specifikujte prosím výběr do poznámky.

Tato sůl se vyrábí v tisíc let starých solných pláních ústí řeky Guadiany, v nejstarší přírodní rezervaci v Portugalsku. Jemné krystaly soli jsou extrémně bohaté na minerály a stopové prvky, v solném květu jich najdete na osmdesát! Vyrábí se tradičními, zcela přírodními a řemeslnými metodami. Z čisté vody Atlantského oceánu se v solných pánvích Castro Marim nashromáždily minerální soli za tisíce let, krystalky se sbírají z hladiny jezírek a suší se na algarvském slunci, aby tak vznikl solný květ prvotřídní kvality.

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem
Varianta
670 Kč
   
Značka Terras de Sal
Webová stránka značky terrasdesal.com/
Kategorie Dárkové sady
 

V tomto dárkovém balíčku je pro vás připraveno:

Solný květ s korkem - original

  • Gramáž: 80 g
  • Složení: bio solný květ 100 %,
  • Použití: malé množství rozmělněte mezi prsty a dochuťte jakýkoli pokrm
Bez názvu (297 × 210 mm)

 

Solný květ s korkem - piri-piri

  • Gramáž: 80 g
  • Složení: bio solný květ 97 %, 3 % piri-piri
  • Použití: malé množství rozmělněte mezi prsty a dochuťte grilovaná jídla, těstoviny, dušené pokrmy či kari

 

             Bez názvu (297 × 210 mm)(1)

 

 

Solný květ s korkem - saláty

  • Gramáž: 80 g
  • Složení: bio solný květ 95,5 %, bio petržel 1,5 %, bio saturejka 1,5 %, bio oregano 1,5 %
  • Použití: malé množství rozmělněte mezi prsty a dochuťte svůj salát

 

             Bez názvu (297 × 210 mm)(4)

 

Solný květ s korkem - maso

  • Gramáž: 80 g
  • Složení: bio solný květ 95,5 %, bio rozmarýn 1,5 %, bio bazalka 1,5 %, bio tymián 1,5 %
  • Použití: malé množství rozmělněte mezi prsty a dochuťte grilovaná i jinak upravená masa
Bez názvu (297 × 210 mm)(3)

 

 

Solný květ s korkem - ryby

  • Gramáž: 80 g
  • Složení: bio solný květ 95,5 %, bio koriandr 1,5 %, bio fenykl 1,5 %, bio tymián citronový 1,5 %
  • Použití: malé množství rozmělněte mezi prsty a dochuťte pokrmy z ryb či možských plodů

 

Bez názvu (297 × 210 mm)(2)

 

O SOLNÝCH PLÁNÍCH

Terras de Sal

Terras de Sal je družstvo, které sdružuje výrobce tradiční mořské soli a solného květu z oblasti Castro Marim s cílem propagovat, oceňovat a prodávat tyto ručně vyráběné produkty vynikající kvality. Snaží se o kontinuitu a udržitelnost tradiční salikultury v regionu, podporu využívání přírodních zdrojů a přispívat k místnímu rozvoji a kulturní identitě obce.  

V Castro Marim, na východním konci Algarve, v místě setkání řeky Guadiany s Atlantikem, člověk navázal úzké spojení s přírodou a  důmyslně přetvořil močály v  tradiční solné pánve. Z těchto autentických „solných zahrad“, které se nacházejí uprostřed přírodní rezervace, vzniká vynikající, vysoce kvalitní ručně vyrobený produkt: tradiční mořská sůl.

Solné pánve, kde se tato sůl vyrábí, se nacházejí v přírodní rezervaci Sapal de Castro Marim a Vila Real de Santo António. Solné pánve jsou skutečnými útočišti biologické diverzity, což umožňuje pozoruhodnou rovnováhu mezi ekonomickým využíváním zdroje a zachováním přírodních hodnot. Přírodní rezervace, neznečištěné životní prostředí o rozloze 2 000 hektarů koexistuje v plné symbióze s produkcí tradiční mořské soli, která rozhodujícím způsobem přispívá k zachování suchozemského a vodního ekosystému s vysokou biodiverzitou: ptáci, mořští živočichové, flóra a tradiční lidské řemeslo v plné rovnováze.

295499423_5232863160161324_6225766946900085709_n    310562740_5455365417911096_6369073673416754308_n    363772940_6361763080604654_225339606500060840_n   339579909_181842407996516_1877054783114475925_n

Tradiční mořská sůl a solný květ

Tradiční mořská sůl, čistší a aromatičtější než průmyslově upravená sůl, zvýrazňuje chuť potravin, je přirozeně čistá, bohatá na stopové prvky a přírodní minerály, bez chemických přísad, těžkých kovů či zbytků pesticidů. Při produkci této soli také nevzniká žádný odpad.

Sůl se v Castro Marim vyrábí téměř 2000 let. První zmínky o výrobě mořské soli ve městě pocházejí z 8. století. př. n. l. a týkají  se činnosti Féničanů. Římané, kteří si připravovali ryby ve slaném nálevu (garum), výrobu mořské soli optimalizovali, aby je mohli vyvážet po celé říši. V Portugalském království pak král D. João I., povolil její vývoz, čímž se salikultura stal jednou z hlavních činností království a sloužila k financování námořních objevů.

Solný květ (flor de sal) je velmi kvalitní sůl, která se tvoří zvláštních podmínek slunce a větru jako tenoučké filmy jemných krystalů na povrchu solných jezírek.  Po sběru se suší na slunci a větru 4 až 5 dní a poté se balí. Je možné ji odlišit od jiné soli, podle zvláštní chuti na jazyku, jemné struktury jejích krystalů, stejně jako podle její bělosti a jasu. Jednoduchý test spočívá v rozdrcení krystalů konečky prstů, což je možné jen u solného květu, ale ne s jinými druhy soli.

322957363_836398714325877_3661374133120787786_n   360085897_6312797975501165_5981939882597700029_n   360087214_6312797978834498_19773615432486098_n  355248116_6240827669364863_2994206537773420717_n

 

Jak se tradiční mořská sůl získává?

Castro Marim sdružuje největší portugalskou komunitu řemeslných salikulturistů, kterým se říká marnotos. Tito muži, důkladně znají chování přílivu odlivu, větru i slunce. Vodu z ústí řeky Guadiany v rytmu přílivu a odlivu dostávají říčními rameny do vnitrozemí tak, aby zaplavila jílovité půdy močálů. Při jarních přílivech marnoto zaplňuje jílové jámy studenou vodou. Následně nutí vodu cirkulovat z jezírek se studenou vodou do jezírek s horkou vodou, pomocí gravitace a ve správný čas, což nechává vodu stárnout a postupným odpařováním zvyšuje její slanost.  Na konci tohoto cyklu odebírá marnoto malé množství této vody nasycené solí do malých obdélníkových jezírek vyhloubeným v hlíně, odkud se sítem sbírá solný květ a kde se sůl na konci vysráží. Marnoto pak pomocí tradičního dřevěného nástroje vytahuje sůl v pečlivém procesu, kdy je jeho zkušenost nezbytná k oddělení bílé soli od černé hlíny na dně.

  311034053_5445582448889393_997988809208134844_n   311365229_5455365401244431_1890027243133642840_n   345436833_1530929550649705_8147770987642480046_n   363783551_6361763083937987_5722607483426825870_n

 

 

Terras de Sal je družstvo, které sdružuje výrobce tradiční mořské soli a solného květu z oblasti Castro Marim s cílem propagovat, oceňovat a prodávat tyto ručně vyráběné produkty vynikající kvality. Snaží se o kontinuitu a udržitelnost tradiční salikultury v regionu, podporu využívání přírodních zdrojů a přispívat k místnímu rozvoji a kulturní identitě obce.  

V Castro Marim, na východním konci Algarve, v místě setkání řeky Guadiany s Atlantikem, člověk navázal úzké spojení s přírodou a  důmyslně přetvořil močály v  tradiční solné pánve. Z těchto autentických „solných zahrad“, které se nacházejí uprostřed přírodní rezervace, vzniká vynikající, vysoce kvalitní ručně vyrobený produkt: tradiční mořská sůl.

Solné pánve, kde se tato sůl vyrábí, se nacházejí v přírodní rezervaci Sapal de Castro Marim a Vila Real de Santo António. Solné pánve jsou skutečnými útočišti biologické diverzity, což umožňuje pozoruhodnou rovnováhu mezi ekonomickým využíváním zdroje a zachováním přírodních hodnot. Přírodní rezervace, neznečištěné životní prostředí o rozloze 2 000 hektarů koexistuje v plné symbióze s produkcí tradiční mořské soli, která rozhodujícím způsobem přispívá k zachování suchozemského a vodního ekosystému s vysokou biodiverzitou: ptáci, mořští živočichové, flóra a tradiční lidské řemeslo v plné rovnováze.

295499423_5232863160161324_6225766946900085709_n    310562740_5455365417911096_6369073673416754308_n    363772940_6361763080604654_225339606500060840_n   339579909_181842407996516_1877054783114475925_n

 

Tradiční mořská sůl a solný květ

Tradiční mořská sůl, čistší a aromatičtější než průmyslově upravená sůl, zvýrazňuje chuť potravin, je přirozeně čistá, bohatá na stopové prvky a přírodní minerály, bez chemických přísad, těžkých kovů či zbytků pesticidů. Při produkci této soli také nevzniká žádný odpad.

Sůl se v Castro Marim vyrábí téměř 2000 let. První zmínky o výrobě mořské soli ve městě pocházejí z 8. století. př. n. l. a týkají  se činnosti Féničanů. Římané, kteří si připravovali ryby ve slaném nálevu (garum), výrobu mořské soli optimalizovali, aby je mohli vyvážet po celé říši. V Portugalském království pak král D. João I., povolil její vývoz, čímž se salikultura stal jednou z hlavních činností království a sloužila k financování námořních objevů.

Solný květ (flor de sal) je velmi kvalitní sůl, která se tvoří zvláštních podmínek slunce a větru jako tenoučké filmy jemných krystalů na povrchu solných jezírek.  Po sběru se suší na slunci a větru 4 až 5 dní a poté se balí. Je možné ji odlišit od jiné soli, podle zvláštní chuti na jazyku, jemné struktury jejích krystalů, stejně jako podle její bělosti a jasu. Jednoduchý test spočívá v rozdrcení krystalů konečky prstů, což je možné jen u solného květu, ale ne s jinými druhy soli.

322957363_836398714325877_3661374133120787786_n   360085897_6312797975501165_5981939882597700029_n   360087214_6312797978834498_19773615432486098_n  355248116_6240827669364863_2994206537773420717_n

 

Jak se tradiční mořská sůl získává?

Castro Marim sdružuje největší portugalskou komunitu řemeslných salikulturistů, kterým se říká marnotos. Tito muži, důkladně znají chování přílivu odlivu, větru i slunce. Vodu z ústí řeky Guadiany v rytmu přílivu a odlivu dostávají říčními rameny do vnitrozemí tak, aby zaplavila jílovité půdy močálů. Při jarních přílivech marnoto zaplňuje jílové jámy studenou vodou. Následně nutí vodu cirkulovat z jezírek se studenou vodou do jezírek s horkou vodou, pomocí gravitace a ve správný čas, což nechává vodu stárnout a postupným odpařováním zvyšuje její slanost.  Na konci tohoto cyklu odebírá marnoto malé množství této vody nasycené solí do malých obdélníkových jezírek vyhloubeným v hlíně, odkud se sítem sbírá solný květ a kde se sůl na konci vysráží. Marnoto pak pomocí tradičního dřevěného nástroje vytahuje sůl v pečlivém procesu, kdy je jeho zkušenost nezbytná k oddělení bílé soli od černé hlíny na dně.

  311034053_5445582448889393_997988809208134844_n   311365229_5455365401244431_1890027243133642840_n   345436833_1530929550649705_8147770987642480046_n   363783551_6361763083937987_5722607483426825870_n