POSLEDNÍ KUSY DOURO Efekt lupa
 

Červené suché víno -Crasto -2021- VEGAN

 
  • Objem: 0,75 l
  • Obsah alkoholu: 13,5 %
  • Ročník: 2021
  • Odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca
  • Barva: sytá rubínová
  • Vůně: výrazné tóny červeného ovoce (višně), květinové a kořeněné nuance
  • Chuť: harmonická, svěží, s jemnými tříslovinami a středně dlouhým závěrem
  • Párování: pokrmy z červeného masa, grilované speciality, vyzrálé sýry, těstoviny, musaka
  • Servírovací teplota: 16–18 °C, doporučujeme otevřít půl hodiny před podáváním
  • VEGAN

 

320 Kč
   
Značka Quinta do Crasto
Webová stránka značky quintadocrasto.pt/
Kategorie Červená vína
 

Crasto Douro DOC je elegantní suché červené víno z portugalského regionu Douro, pocházející z vinařství Quinta do Crasto, jehož historie sahá až do roku 1615. Vinice v oblasti Cima Corgo s břidlicovým podložím a výraznými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí přispívají k výjimečné kvalitě hroznů. Víno zrálo převážně v nerezových tancích, částečně v dubových sudech, což mu dodává svěžest i jemnou komplexitu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola

 

Vinařství Quinta do Crasto se nachází v Údolí řeky Douro a produkuje vína a v menší míře i olivový olej. Jeho historie sahá do 17. století. V roce 1910 ho koupil Constantino de Almeida a po něm ho převzala jeho vnučka Leonor se svým naželem Jorgem Raquette. Vinařství zvelebili a díky nové právní úpravě z roku 1944 mohli i jako menší vinařství začít vyvážet vína do celého světa, což do té doby mohly jen velké vinařské domy. Dnes se jedná o ekologicky odpovědný podnik, který také klade důraz na tradici. Hrozny pro výrobu portského deset lidí sešlapává zhruba čtyři hodiny denně svýma nohama 

 Screenshot 2024-05-23 at 16-22-42 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-23-10 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu  Screenshot 2024-05-23 at 16-20-14 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-24-39 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu

Na strmých svazích břidlicového a vápencového podloží zde již více než 10 let rostou olivovníky v režimu organické produkce. Lisování probíhá za studena o teplotě nižší než 27 °C.  Vinařství používá méně agresivní filtry, které odstraní z olivového oleje kaly ale nevyčistí ho uplně a proto zústává lehce zakalený. Na 70 hektarl vinic se nachází na strmých svazích převážně břidlicového podloží v nadmořské výšce až 600 m. n. m.

Mezi lety 1758-61 nechal Markýz de Pombal vstyčit v Údolí Doura 335 žulových kamenů a tím ohraničil první vinařský region na světě. Jeden z těchto kamenů stojí dodnes na území vinařství vedle staré hospodářské budovy.

 
 Screenshot 2024-05-23 at 16-25-43 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-26-55 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-21-21 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-24-20 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu