Tip Efekt lupa
  • 1 z 5
 

solný květ s korkem ochucený (maso/ryby/saláty/piri-piri)

 
  • Gramáž: 80 g
  • Složení:

     - maso: bio solný květ 95,5 %, bio rozmarýn 1,5 %, bio bazalka 1,5 %, bio tymián 1,5 %

     - saláty: bio solný květ 95,5 %, bio petržel 1,5 %, bio saturejka 1,5 %, bio oregano 1,5 %

     - ryby: bio solný květ 95,5 %, bio koriandr 1,5 %, bio fenykl 1,5 %, bio tymián citronový 1,5 %

     - piri-piri: bio solný květ 97 %, 3 % piri-piri

  • Použití: malé množství rozmělněte mezi prsty a dochuťte grilovaná i jinak upravená masa

Tato sůl se vyrábí v tisíc let starých solných pláních ústí řeky Guadiany, v nejstarší přírodní rezervaci v Portugalsku. Jemné krystaly soli jsou extrémně bohaté na minerály a stopové prvky, v solném květu jich najdete na osmdesát! Vyrábí se tradičními, zcela přírodními a řemeslnými metodami. Z čisté vody Atlantského oceánu se v solných pánvích Castro Marim nashromáždily minerální soli za tisíce let, krystalky se sbírají z hladiny jezírek a suší se na algarvském slunci, aby tak vznikl solný květ prvotřídní kvality.

 

Dostupné i v   DÁRKOVÝCH SADÁCH

 

Návrh bez názvu(22)Bez názvu (300 x 210 mm)(1)

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem Skladem
Varianta
180 Kč
   
Značka Terras de Sal
Webová stránka značky terrasdesal.com/
Kategorie mořská sůl
 

O SOLNÝCH PLÁNÍCH

Terras de Sal

Terras de Sal je družstvo, které sdružuje výrobce tradiční mořské soli a solného květu z oblasti Castro Marim s cílem propagovat, oceňovat a prodávat tyto ručně vyráběné produkty vynikající kvality. Snaží se o kontinuitu a udržitelnost tradiční salikultury v regionu, podporu využívání přírodních zdrojů a přispívat k místnímu rozvoji a kulturní identitě obce.  

V Castro Marim, na východním konci Algarve, v místě setkání řeky Guadiany s Atlantikem, člověk navázal úzké spojení s přírodou a  důmyslně přetvořil močály v  tradiční solné pánve. Z těchto autentických „solných zahrad“, které se nacházejí uprostřed přírodní rezervace, vzniká vynikající, vysoce kvalitní ručně vyrobený produkt: tradiční mořská sůl.

Solné pánve, kde se tato sůl vyrábí, se nacházejí v přírodní rezervaci Sapal de Castro Marim a Vila Real de Santo António. Solné pánve jsou skutečnými útočišti biologické diverzity, což umožňuje pozoruhodnou rovnováhu mezi ekonomickým využíváním zdroje a zachováním přírodních hodnot. Přírodní rezervace, neznečištěné životní prostředí o rozloze 2 000 hektarů koexistuje v plné symbióze s produkcí tradiční mořské soli, která rozhodujícím způsobem přispívá k zachování suchozemského a vodního ekosystému s vysokou biodiverzitou: ptáci, mořští živočichové, flóra a tradiční lidské řemeslo v plné rovnováze.

295499423_5232863160161324_6225766946900085709_n    310562740_5455365417911096_6369073673416754308_n    363772940_6361763080604654_225339606500060840_n   339579909_181842407996516_1877054783114475925_n

Tradiční mořská sůl a solný květ

Tradiční mořská sůl, čistší a aromatičtější než průmyslově upravená sůl, zvýrazňuje chuť potravin, je přirozeně čistá, bohatá na stopové prvky a přírodní minerály, bez chemických přísad, těžkých kovů či zbytků pesticidů. Při produkci této soli také nevzniká žádný odpad.

Sůl se v Castro Marim vyrábí téměř 2000 let. První zmínky o výrobě mořské soli ve městě pocházejí z 8. století. př. n. l. a týkají  se činnosti Féničanů. Římané, kteří si připravovali ryby ve slaném nálevu (garum), výrobu mořské soli optimalizovali, aby je mohli vyvážet po celé říši. V Portugalském království pak král D. João I., povolil její vývoz, čímž se salikultura stal jednou z hlavních činností království a sloužila k financování námořních objevů.

Solný květ (flor de sal) je velmi kvalitní sůl, která se tvoří zvláštních podmínek slunce a větru jako tenoučké filmy jemných krystalů na povrchu solných jezírek.  Po sběru se suší na slunci a větru 4 až 5 dní a poté se balí. Je možné ji odlišit od jiné soli, podle zvláštní chuti na jazyku, jemné struktury jejích krystalů, stejně jako podle její bělosti a jasu. Jednoduchý test spočívá v rozdrcení krystalů konečky prstů, což je možné jen u solného květu, ale ne s jinými druhy soli.

322957363_836398714325877_3661374133120787786_n   360085897_6312797975501165_5981939882597700029_n   360087214_6312797978834498_19773615432486098_n  355248116_6240827669364863_2994206537773420717_n

 

Jak se tradiční mořská sůl získává?

Castro Marim sdružuje největší portugalskou komunitu řemeslných salikulturistů, kterým se říká marnotos. Tito muži, důkladně znají chování přílivu odlivu, větru i slunce. Vodu z ústí řeky Guadiany v rytmu přílivu a odlivu dostávají říčními rameny do vnitrozemí tak, aby zaplavila jílovité půdy močálů. Při jarních přílivech marnoto zaplňuje jílové jámy studenou vodou. Následně nutí vodu cirkulovat z jezírek se studenou vodou do jezírek s horkou vodou, pomocí gravitace a ve správný čas, což nechává vodu stárnout a postupným odpařováním zvyšuje její slanost.  Na konci tohoto cyklu odebírá marnoto malé množství této vody nasycené solí do malých obdélníkových jezírek vyhloubeným v hlíně, odkud se sítem sbírá solný květ a kde se sůl na konci vysráží. Marnoto pak pomocí tradičního dřevěného nástroje vytahuje sůl v pečlivém procesu, kdy je jeho zkušenost nezbytná k oddělení bílé soli od černé hlíny na dně.

  311034053_5445582448889393_997988809208134844_n   311365229_5455365401244431_1890027243133642840_n   345436833_1530929550649705_8147770987642480046_n   363783551_6361763083937987_5722607483426825870_n

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

 

Terras de Sal je družstvo, které sdružuje výrobce tradiční mořské soli a solného květu z oblasti Castro Marim s cílem propagovat, oceňovat a prodávat tyto ručně vyráběné produkty vynikající kvality. Snaží se o kontinuitu a udržitelnost tradiční salikultury v regionu, podporu využívání přírodních zdrojů a přispívat k místnímu rozvoji a kulturní identitě obce.  

V Castro Marim, na východním konci Algarve, v místě setkání řeky Guadiany s Atlantikem, člověk navázal úzké spojení s přírodou a  důmyslně přetvořil močály v  tradiční solné pánve. Z těchto autentických „solných zahrad“, které se nacházejí uprostřed přírodní rezervace, vzniká vynikající, vysoce kvalitní ručně vyrobený produkt: tradiční mořská sůl.

Solné pánve, kde se tato sůl vyrábí, se nacházejí v přírodní rezervaci Sapal de Castro Marim a Vila Real de Santo António. Solné pánve jsou skutečnými útočišti biologické diverzity, což umožňuje pozoruhodnou rovnováhu mezi ekonomickým využíváním zdroje a zachováním přírodních hodnot. Přírodní rezervace, neznečištěné životní prostředí o rozloze 2 000 hektarů koexistuje v plné symbióze s produkcí tradiční mořské soli, která rozhodujícím způsobem přispívá k zachování suchozemského a vodního ekosystému s vysokou biodiverzitou: ptáci, mořští živočichové, flóra a tradiční lidské řemeslo v plné rovnováze.

295499423_5232863160161324_6225766946900085709_n    310562740_5455365417911096_6369073673416754308_n    363772940_6361763080604654_225339606500060840_n   339579909_181842407996516_1877054783114475925_n

 

Tradiční mořská sůl a solný květ

Tradiční mořská sůl, čistší a aromatičtější než průmyslově upravená sůl, zvýrazňuje chuť potravin, je přirozeně čistá, bohatá na stopové prvky a přírodní minerály, bez chemických přísad, těžkých kovů či zbytků pesticidů. Při produkci této soli také nevzniká žádný odpad.

Sůl se v Castro Marim vyrábí téměř 2000 let. První zmínky o výrobě mořské soli ve městě pocházejí z 8. století. př. n. l. a týkají  se činnosti Féničanů. Římané, kteří si připravovali ryby ve slaném nálevu (garum), výrobu mořské soli optimalizovali, aby je mohli vyvážet po celé říši. V Portugalském království pak král D. João I., povolil její vývoz, čímž se salikultura stal jednou z hlavních činností království a sloužila k financování námořních objevů.

Solný květ (flor de sal) je velmi kvalitní sůl, která se tvoří zvláštních podmínek slunce a větru jako tenoučké filmy jemných krystalů na povrchu solných jezírek.  Po sběru se suší na slunci a větru 4 až 5 dní a poté se balí. Je možné ji odlišit od jiné soli, podle zvláštní chuti na jazyku, jemné struktury jejích krystalů, stejně jako podle její bělosti a jasu. Jednoduchý test spočívá v rozdrcení krystalů konečky prstů, což je možné jen u solného květu, ale ne s jinými druhy soli.

322957363_836398714325877_3661374133120787786_n   360085897_6312797975501165_5981939882597700029_n   360087214_6312797978834498_19773615432486098_n  355248116_6240827669364863_2994206537773420717_n

 

Jak se tradiční mořská sůl získává?

Castro Marim sdružuje největší portugalskou komunitu řemeslných salikulturistů, kterým se říká marnotos. Tito muži, důkladně znají chování přílivu odlivu, větru i slunce. Vodu z ústí řeky Guadiany v rytmu přílivu a odlivu dostávají říčními rameny do vnitrozemí tak, aby zaplavila jílovité půdy močálů. Při jarních přílivech marnoto zaplňuje jílové jámy studenou vodou. Následně nutí vodu cirkulovat z jezírek se studenou vodou do jezírek s horkou vodou, pomocí gravitace a ve správný čas, což nechává vodu stárnout a postupným odpařováním zvyšuje její slanost.  Na konci tohoto cyklu odebírá marnoto malé množství této vody nasycené solí do malých obdélníkových jezírek vyhloubeným v hlíně, odkud se sítem sbírá solný květ a kde se sůl na konci vysráží. Marnoto pak pomocí tradičního dřevěného nástroje vytahuje sůl v pečlivém procesu, kdy je jeho zkušenost nezbytná k oddělení bílé soli od černé hlíny na dně.

  311034053_5445582448889393_997988809208134844_n   311365229_5455365401244431_1890027243133642840_n   345436833_1530929550649705_8147770987642480046_n   363783551_6361763083937987_5722607483426825870_n