Novinka PRÉMIOVÁ ŘADA Efekt lupa
 

Portské 10 years- CRASTO -tawny

 
  • Objem: 0,75 l
  • Obsah alkoholu: 19,5 %
  • Barva: jantarová
  • Vůně: komplexní aroma s tóny medu, fíků a jemného koření
  • Chuť: čerstvá, vyvážená, hedvábná textura, dlouhý elegantní závěr
  • Párování: tvrdé sýry, ovocné dezerty (např. tarte tatin, pečené fíky), jako digestiv
  • Servírovací teplota: 12–14 °C
  • Odrůdy hroznů: směs tradičních odrůd z více než 60 let starých vinic
795 Kč
   
Značka Quinta do Crasto
Webová stránka značky quintadocrasto.pt/
Kategorie Portská vína
 

Quinta do Crasto 10 Years Old Tawny je elegantní portské víno z oblasti Douro, vytvořené jako pečlivý blend starších vín, která zrála průměrně 10 let ve velkých portugalských dubových sudech o objemu 9000 litrů.

Hrozny pocházejí z více než 60 let starých vinic a jsou ručně sklízeny. Tradiční šlapání v kamenných lagares (nádobách z přírodního kamene) zajišťuje šetrné zpracování a přispívá k jemnosti výsledného vína.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola

 

Vinařství Quinta do Crasto se nachází v Údolí řeky Douro a produkuje vína a v menší míře i olivový olej. Jeho historie sahá do 17. století. V roce 1910 ho koupil Constantino de Almeida a po něm ho převzala jeho vnučka Leonor se svým naželem Jorgem Raquette. Vinařství zvelebili a díky nové právní úpravě z roku 1944 mohli i jako menší vinařství začít vyvážet vína do celého světa, což do té doby mohly jen velké vinařské domy. Dnes se jedná o ekologicky odpovědný podnik, který také klade důraz na tradici. Hrozny pro výrobu portského deset lidí sešlapává zhruba čtyři hodiny denně svýma nohama 

 Screenshot 2024-05-23 at 16-22-42 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-23-10 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu  Screenshot 2024-05-23 at 16-20-14 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-24-39 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu

Na strmých svazích břidlicového a vápencového podloží zde již více než 10 let rostou olivovníky v režimu organické produkce. Lisování probíhá za studena o teplotě nižší než 27 °C.  Vinařství používá méně agresivní filtry, které odstraní z olivového oleje kaly ale nevyčistí ho uplně a proto zústává lehce zakalený. Na 70 hektarl vinic se nachází na strmých svazích převážně břidlicového podloží v nadmořské výšce až 600 m. n. m.

Mezi lety 1758-61 nechal Markýz de Pombal vstyčit v Údolí Doura 335 žulových kamenů a tím ohraničil první vinařský region na světě. Jeden z těchto kamenů stojí dodnes na území vinařství vedle staré hospodářské budovy.

 
 Screenshot 2024-05-23 at 16-25-43 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-26-55 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-21-21 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu Screenshot 2024-05-23 at 16-24-20 Quinta do Crasto (@quintadocrasto) • Fotky a videa na Instagramu